Οι τάρτες με διάφορα φρούτα, αποτελούν παραδοσιακά ένα από τα αγαπημένα επιδόρπια κι ειδικά αυτό το διάστημα, έχουν την τιμητική τους.
Θέλετε να φτιάξετε την πιο νόστιμη τάρτα με μήλο; Εμείς σας παρουσιάζουμε την πιο λαχταριστή συνταγή του Άκη Πετρετζίκη που αποτελεί must-try.
Υλικά
Για τη ζύμη τάρτας
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. ζάχαρη άχνη
180 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους
1 πρέζα αλάτι
1 αβγό, μέτριο
Για τη γέμιση
3 μήλα κόκκινα
3 μήλα πράσινα
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
1/2 κ.γ. τζίντζερ
1 κ.γ. κανέλα
Για την καραμέλα
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. βούτυρο
50 γρ. κονιάκ
Για το σερβίρισμα
παγωτό
φύλλα δυόσμου
ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Σε ένα bowl βάλτε το αλεύρι, την άχνη και το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, μαζί με λίγο αλάτι και τρίψτε τα με τα χέρια σας μέχρι να πάρει το μείγμα την υφή βρεγμένης άμμου. Προσθέστε το αβγό και πλάστε καλά για να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.
Απλώστε τη ζύμη σε διάμετρο 28 εκ. και τυλίξτε με μεμβράνη. Μεταφέρετε τη ζύμη το στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί. Την ίδια στιγμή, ξεφλουδίστε τα μήλα και κόψτε το κάθε ένα σε τέσσερα κομμάτια. Βάλτε τα μήλα σε ένα bowl και προσθέστε το χυμό λεμονιού, το τζίντζερ, την κανέλα κι ανακατέψτε.
Για να φτιάξετε την καραμέλα, τοποθετήστε ένα τηγάνι 28 εκ. σε δυνατή φωτιά και βάλτε τη ζάχαρη, το βούτυρο και το κονιάκ σε αυτό. Ανακατέψτε καλά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα κι αρχίσει να γίνεται καραμέλα. Αφαιρέστε από τη φωτιά και βάλτε τα μήλα στο τηγάνι. Φροντίστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του τηγανιού με τα μήλα.
Βάλτε από πάνω τη ζύμη και κάντε 2-3 τρύπες στην επιφάνειά της με ένα μαχαίρι για να φύγει η υγρασία κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Ψήστε την για 40-50 λεπτά κι αφού κρυώσει, αναποδογυρίστε την τάρτα και σερβίρετε με παγωτό, δυόσμο και ζάχαρη άχνη.