Μπαίνοντας πλέον στην fall-season, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δοκιμάσουμε νέες συνταγές και να προσθέσουμε στην καθημερινότητά μας πλούσιες γεύσεις.
Τι θα λέγατε -λοιπόν- για μία λαχταριστή focaccia με πράσινες ελιές και δεντρολίβανο; Ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή και φτιάξτε την εύκολα και γρήγορα.
Τι θα χρειαστείτε:
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. αλάτι ψιλό
1 κ.γ. ζάχαρη
8 γρ. (1 φακελάκι) μαγιά ξηρή
250 ml νερό χλιαρό
40 ml ελαιόλαδο για το ταψί και το άλειμμα του ψωμιού
3 κ.σ. ελιές πράσινες, χωρίς κουκούτσια, σε χοντρές ροδέλες
τα φύλλα από 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα (ή 1 κουτ. σούπας ξερό)
2 κ.γ. αλάτι θαλασσινό, χοντρό
Εκτέλεση:
Ανακατέψτε το αλεύρι, το ψιλό αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά σε ένα bowl και προσθέστε το νερό μαζί με τη μισή ποσότητα ελαιολάδου. Ζυμώστε με τον γάντζο για περίπου 3-4 λεπτά ή με τα χέρια, μέχρι να γίνει μια λεία και μαλακή ζύμη και παράλληλα, λαδώστε ελαφρώς ένα καθαρό bowl και βάλτε μέσα το ζυμάρι.
Σκεπάστε το με μια πετσέτα και αφήστε το σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος του. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 240°C, λαδώστε ένα ταψί και αδειάστε μέσα τη ζύμη.
Πιέστε με τις παλάμες σας την ζύμη, ώστε να καλύψει τον πυθμένα του ταψιού κι αλείψτε με το υπόλοιπο λάδι την επιφάνεια του ζυμαριού.
Σκορπίστε από πάνω τις ελιές, πιέστε τις ελαφρώς για να κολλήσουν στο ζυμάρι και πασπαλίστε με το δεντρολίβανο και το χοντρό αλάτι. Ψήστε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι το ψωμί να ροδίσει. Καλή απόλαυση!